kunstenaarsgesprek Daniel Arthuus & Jacomijn den Engelsen
kunstenaarsgesprek Daniel Arthuus & Jacomijn den Engelsen
Jacomijn den Engelsen houdt salon bij de afsluiting van haar expositie in De Archipel 4-reeks. Zondag 26 maart is het de laatste mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken. In de expositie zijn werken te zien van de afgelopen drie jaar en een enkel ouder stuk. Het oeuvre van Jacomijn is in de loop van haar kunstenaarschap steeds verfijnder geworden en de werkwijzen alsmaar ingenieuzer. Dat heeft geleid tot een collectie van grafisch werk die in alle opzichten hedendaags is en actueel.

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 26 maart, vrij-, zater- en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur. Met op zondag 26 maart om 15.00 uur de salon.

Galerie Ecker
Markendaalseweg 18
4811 KC BREDA

foto: Mischa Keijser
foto: Mischa Keijser
Op 9 juli 2022 was de eerste uitvoering van Mencía en Hendrik, met tekst van Ad van Rosmalen en muziek van Frank van der Kooij. Enkele zangen zijn nu beschikbaar via SoundCloud met koppelingen vanaf de website van Étoile du Nord. Ook beschikbaar vanaf de website van Frank van der Kooij.
Een nieuwe samenwerking tussen hen komt in het derde deel tot stand, over Willem van Oranje en Helena van Marnix van Ourton.

Vanaf vrijdag 10 februari geeft Esther van Rosmalen de nieuwe cursus Kunstbeschouwing voor Nieuwe Veste in Breda. Het is de vierde keer dat zij vanuit de praktijk van de kunstenaar de actualiteit van de beeldende kunst beschouwt. Eerder onderwerpen waren onder meer Vergeten vrouwen in de kunst, Ethische keuzes bij restauraties, Nieuwe inzichten over oudere meesters en Roofkunst. In de vierde reeks kijkt zij terug op de Biënnale van Venetië en vooruit naar de Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum. Speciaal onderwerp zijn sculpturale verkleedpartijen.

website Nieuwe Veste Breda

Loes Verstappen maakte het logo. Zij ontwiep ook de website van Étoile du Nord. Voor logo en website gebruikte zij het lettertype Space Mono. Het logo is zo goed in elkaar gezet dat het een niet-ontwerp-als-ontwerp is.

Y. Né en Jacomijn den Engelsen en Frans van Veen, drie van De Archipel 4 kunstenaars, bijeen in de Regentenkamer van Nieuwe Veste te Breda om te spreken over het tentoonstellingsproject.
Y. Né en Jacomijn den Engelsen en Frans van Veen, drie van De Archipel 4 kunstenaars, bijeen in de Regentenkamer van Nieuwe Veste te Breda om te spreken over het tentoonstellingsproject.
Na het zekere succes van teken-daad-tekst gaat Étoile du Nord opnieuw de samenwerking aan met Stichting Tranzforma aan om nog een reeks tentoonstellingen te realiseren. Lilian Joosen en Ad van Rosmalen brengen Frans van Veen, Jacomijn den Engelsen, Lucas Silawanebessy en Y. Né samen onder de titel De Archipel 4. Vanaf 20 januari in Galerie Ecker aan de Markendaalseweg 18 te Breda.

Meer weten? Bericht naar info@etoiledunord.nl...

Werk van Eelco Brand in de collectiepresentatie Razende stilstand 29-05-2022 tot en met 13 november 2023.
Werk van Eelco Brand in de collectiepresentatie Razende stilstand 29-05-2022 tot en met 13 november 2023.
Marjolein van de Ven (Stedelijk Museum Breda) en Ad van Rosmalen presenteerden op 8 december 2022 de eerste resultaten van de analyse die zij maakten voor de opstelling van een nieuw collectieplan voor verzameling van werken van hedendaagse beeldende kunst. De analyse, uitgaande van een breed opgezette database met gegevens van kunstenaars en hun werken, levert interessante inzichten over bijvoorbeeld de niet echt in balans zijnde genderkarakteristieken en een geringe cross cultural kwaliteit.

Karina Beumer heeft in de maanden mei en juni van 2022 als ‘artist-in-residence’ gewerkt in de Vlaamse schuur van Landgoed De Moeren, een van de ateliers van het Van Gogh Gastatelier in Zundert. Esther van Rosmalen interviewde haar over haar relatie met Van Gogh. Beumer, op haar zestiende, leefde in de veronderstelling dat ze een reïncarnatie was van Vincent van Gogh. Het interview is gepubliceerd in De Vincent Show.

website van Karina Beumer

Esther en Ad van Rosmalen schonken een beeld van Theo Besemer aan de stad Breda. Op 2 november werd het geplaatst in het Boeimeerpark.

Besemer maakte het beeld, met als titel, "Das Vergnügen der Ehepares Ding-Dong", in 2000 voor een tentoonstelling in Heemstede bij ’t Oude Slot, het is een werk van formaat, onder hoge waterdruk gesneden uit massief staal bij Hoogovens in IJmuiden. Het beeld heeft eerder een paar jaar in Breda gestaan, aan de Kloosterlaan, waar het deel uitmaakte van de tentoonstelling “Grasboter” van Lokaal 01 en daarna steeds bij het oude fort van Crevecoeur in 's-Hertogenbosch waar Besemer woonde. Veel van het werk van Besemer uit die tijd handelde over het kader waarbinnen de voorstelling zich voordoet.

Jaarlijks organiseert het Mondriaan Fonds een internationale oriëntatiereis voor kunstenaars en curatoren. Voor de expeditie naar Spanje en Portugal is Esther van Rosmalen uitgekozen op mee te gaan in gezelschap van ook deelnemers uit België, Denemarken en Zwitserland. In verschillende steden, waaronder Barcelona, Porto en Valencia worden kunstenaars, instituten en onafhankelijke curatoren bezocht om zo nieuwe contacten te leggen en al langer bestaande banden te verstevigen. Dat laatste is zeker het geval voor Esther omdat zij eerder de projecten Brieven uit Spanje en Arte Vuelta organiseerde. Vanuit Nederland gaan onder andere Carlijn Diesfeldt en Sarah Roos Guiltan Nederlof mee, vanuit België Zeynep Kubat.

Op de Biënnale van Venetië maakte Esther van Rosmalen weer enkele Zelfportretten in Kunstwerk; zoals bij "Invitation of the Soft Machine and Her Angry Body Parts" van Jakob Lena Knebl en Ashley Hans Scheirl in het Oostenrijks paviljoen in de Girardini.

Instagram van Esther van Rosmalen

website Oostenrijks paviljoen

Tijdens This Art Fair 2022, een onafhankelijke kunstbeurs, is de publicatie van Inversie 2021-2022 verschenen, met de weergaven van werken van de zeven deelnemers aan dit talentprogramma. Esther van Rosmalen schreef tekst en deed de redactie.

website van Inversie

Vluchtpunten, Dorien de Wit 2021
Vluchtpunten, Dorien de Wit 2021
Bij de tentoonstelling Vanwege Vincent, Stedelijk Museum Breda, verschijnt de gelijknamige catalogus met een tekst van Esther van Rosmalen over de dichter en beeldende kunstenaar Dorien de Wit.

Stedelijk Museum Breda

Mirte van Duppen, mentée van Esther, presenteert haar nieuwe film AgriValley bij Galerie Pennings in Eindhoven. Esther schreef de tekst voor de publicatie.

website Galerie Pennings

WERK
 • tekst
  Naar kunst kijken en over kunst lezen, altijd is er taal. Om te kunnen spreken over de kunst, om erover te kunnen denken. Étoile du Nord schrijft voor en over kunstenaars, met organisaties en instellingen. Om het oeuvre te kennen, nu en voor toekomst. Om te weten wat moet gebeuren bij organisaties.
 • mentor
  Ieder talent verdient een mentor, om verder te komen, om in wisselwerking een betekenisvolle relatie aan te gaan. Étoile du Nord werkt met kunstenaars die zich karakteristiek willen positioneren in een relevant netwerk. Kunstenaars die kritisch willen argumenteren over hun werk. Kunstenaars reflecteren in de verschillende werkvormen die Étoile du Nord aanbiedt.
 • productie
  Beeldende kunst wordt gezien in tentoonstellingen, op internet en in andere publieke ruimten. Door die confrontatie is de kunst rijker aan betekenis. Étoile du Nord produceert publieke presentaties en heeft meer dan drie decennia ervaring. Solo's en museale groepsexposities, intieme tentoonstellingen in huiskamers en grootste beurzen in gashouders. Van plan tot realisatie, dat is het werk van Étoile du Nord.
 • bestuur
  Als het er is, wordt het vanzelfsprekend dat het er kwam. Maar elke expositie of manifestatie of publicatie is gemaakt, in samenwerkingen van instellingen en door betrokkenheid van mensen. Étoile du Nord is zich bewust van de noodzaak tot organisatie en draagt daaraan bij, zo nodig belangeloos. Altijd met gevoel voor resultaat.
 • vrije val
  Laat er kunst zijn en laat er taal zijn. Het werk van Étoile du Nord wordt gemotiveerd door de eigen artistieke praktijk. Het creëren van autonome beelden én het schrijven van vrije tekst is de beste uitgangspositie voor advies en organisatie. Étoile du Nord is verweven met het picturale en het dramatische.