monument afschaffing slavernij
voorstel projectuitvoering
Boetje Pattirane, 2023 08
Boetje Pattirane heeft een omvangrijk werk ontworpen in opdracht van de gemeente Breda. De uitgangspunten bij dit werk waren onder meer:
• Vrede van Breda; omdat de Republiek der Zeven Provinciën vanaf toen Suriname, de Bovenwindse Antilliaanse eilanden en forten op de Molukken en de Afrikaanse westkust kon behouden;
• herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden op woensdag 1 juli 1863.
• het monument moet plaats kunnen bieden aan gezelschappen van minimaal 200 mensen voor manifestaties en bijeenkomsten.

Aan Étoile du Nord is gevraagd om het projectvoorstel uit te werken.

Het totale werk bestaat uit drie delen:
• verbeelding van de gebroken schakels van de slavenketenen, als verwijzing naar de afschaffing;
• veertien architectonische elementen ter omringing van de centrale sculptuur, die tegelijkertijd de situering vormt voor gezelschappen;
• de centrale sculptuur bestaat uit een beeld van een inktpot met een ingestoken schrijfveer, die de verwijzing vormt naar de Vrede van Breda.WERK
 • tekst
  Naar kunst kijken en over kunst lezen, altijd is er taal. Om te kunnen spreken over de kunst, om erover te kunnen denken. Étoile du Nord schrijft voor en over kunstenaars, met organisaties en instellingen. Om het oeuvre te kennen, nu en voor toekomst. Om te weten wat moet gebeuren bij organisaties.
 • mentor
  Ieder talent verdient een mentor, om verder te komen, om in wisselwerking een betekenisvolle relatie aan te gaan. Étoile du Nord werkt met kunstenaars die zich karakteristiek willen positioneren in een relevant netwerk. Kunstenaars die kritisch willen argumenteren over hun werk. Kunstenaars reflecteren in de verschillende werkvormen die Étoile du Nord aanbiedt.
 • productie
  Beeldende kunst wordt gezien in tentoonstellingen, op internet en in andere publieke ruimten. Door die confrontatie is de kunst rijker aan betekenis. Étoile du Nord produceert publieke presentaties en heeft meer dan drie decennia ervaring. Solo's en museale groepsexposities, intieme tentoonstellingen in huiskamers en grootste beurzen in gashouders. Van plan tot realisatie, dat is het werk van Étoile du Nord.
 • bestuur
  Als het er is, wordt het vanzelfsprekend dat het er kwam. Maar elke expositie of manifestatie of publicatie is gemaakt, in samenwerkingen van instellingen en door betrokkenheid van mensen. Étoile du Nord is zich bewust van de noodzaak tot organisatie en draagt daaraan bij, zo nodig belangeloos. Altijd met gevoel voor resultaat.
 • vrije val
  Laat er kunst zijn en laat er taal zijn. Het werk van Étoile du Nord wordt gemotiveerd door de eigen artistieke praktijk. Het creëren van autonome beelden én het schrijven van vrije tekst is de beste uitgangspositie voor advies en organisatie. Étoile du Nord is verweven met het picturale en het dramatische.