mentorschap in 2021 / 2022
talentbegeleiding
2022 11
Ieder talent verdient een mentor, om verder te komen, om in wisselwerking een betekenisvolle relatie aan te gaan. Étoile du Nord werkt met kunstenaars die zich karakteristiek willen positioneren in een relevant netwerk. Kunstenaars die kritisch willen argumenteren over hun werk.
Zowel in de Brabantse talentenprogramma Inversie als op eigen gelegenheid zijn Esther en Ad van Rosmalen betrokken bij de begeleiding van kunstenaars in het versterken van hun carrière en het kritische beschouwen van hun oeuvre.

Britte Koolen
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck

Voor Britte Koolen was de beeldende kunst een logische uitkomst van een proces dat al op jonge leeftijd begon. Composities van vouwblaadjes werden later collages. Het tweedimensionale kreeg vanzelfsprekend een derde dimensie, maar plat of ruimtelijk; het gaat altijd over het ordenen.

website van Britte Koolen

Daniel Arthuus
foto; Daniel Arthuus
foto; Daniel Arthuus

"In onze gesprekken komt vaak onze gedeelde interesse in het artistiek ondernemen naar voren, en hoe je inhoudelijke vraagstukken kan verbinden aan praktisch handelen. Soms gaat dat alle kanten uit: richting filosofie en de kunstgeschiedenis tot aan het verbeteren van de wereld, maar altijd weten we wel de realiteit in het oog te houden. Misschien door onze tegengestelde karakters - waarbij Daniel neigt naar groot - groter - grootst, terwijl ik pleit voor een eenvoudige start om je succes op te bouwen."

website van de Daniel Arthuus

Floor Snels
foto: Bas Wilders
foto: Bas Wilders

"Voor Floor is het kunstenaarschap geen kwestie van routine, maar het bevragen van elke handeling. En dat is mooi, maar niet altijd handig. Van alle leuke, moeilijke, interessante, bijzondere, inhoudelijke en mooie gesprekken die we hebben gevoerd is de belangrijkste conclusie dat Floor structuur heeft gevonden. Het is geen rechte lijn, en er zal vast nog wel een omweggetje komen, maar de chaos in het hoofd en de buitenwereld heeft plaatsgemaakt voor rust en plezier in het maken."

website van Floor Snels

Maja Irene Bolier
foto: Maja Irene Bolier
foto: Maja Irene Bolier

Voor het Inversie-project, met de presentaties van dien, zijn veel teksten en reflecties noodzakelijk. Met het werken aan deze teksten en reflecties ontstond de lijn van de begeleiding; in samenspraak werden ideeën en fragmenten gericht op de specifieke doelen van teksten en werd duidelijk hoe de verschillende werklijnen (kostuums, films, performances) met elkaar samenhangen. Maja slaagde erin om de bron van haar kunstenaarschap, de poëzie, te identificeren en gereed te maken voor verdere exploratie.

website van Maja Irene Bolier

Mirte van Duppen
foto: Mirza Bruggenwert
foto: Mirza Bruggenwert

Het was voornamelijk aan teksten waar Mirte en Esther aan werkten, teksten voor aanvragen, interviews en publicaties. Zie het project Agri Valley.

website van Mirte van Duppen


foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck

foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
foto: Marcel de Buck
WERK
 • tekst
  Naar kunst kijken en over kunst lezen, altijd is er taal. Om te kunnen spreken over de kunst, om erover te kunnen denken. Étoile du Nord schrijft voor en over kunstenaars, met organisaties en instellingen. Om het oeuvre te kennen, nu en voor toekomst. Om te weten wat moet gebeuren bij organisaties.
 • mentor
  Ieder talent verdient een mentor, om verder te komen, om in wisselwerking een betekenisvolle relatie aan te gaan. Étoile du Nord werkt met kunstenaars die zich karakteristiek willen positioneren in een relevant netwerk. Kunstenaars die kritisch willen argumenteren over hun werk. Kunstenaars reflecteren in de verschillende werkvormen die Étoile du Nord aanbiedt.
 • productie
  Beeldende kunst wordt gezien in tentoonstellingen, op internet en in andere publieke ruimten. Door die confrontatie is de kunst rijker aan betekenis. Étoile du Nord produceert publieke presentaties en heeft meer dan drie decennia ervaring. Solo's en museale groepsexposities, intieme tentoonstellingen in huiskamers en grootste beurzen in gashouders. Van plan tot realisatie, dat is het werk van Étoile du Nord.
 • bestuur
  Als het er is, wordt het vanzelfsprekend dat het er kwam. Maar elke expositie of manifestatie of publicatie is gemaakt, in samenwerkingen van instellingen en door betrokkenheid van mensen. Étoile du Nord is zich bewust van de noodzaak tot organisatie en draagt daaraan bij, zo nodig belangeloos. Altijd met gevoel voor resultaat.
 • vrije val
  Laat er kunst zijn en laat er taal zijn. Het werk van Étoile du Nord wordt gemotiveerd door de eigen artistieke praktijk. Het creëren van autonome beelden én het schrijven van vrije tekst is de beste uitgangspositie voor advies en organisatie. Étoile du Nord is verweven met het picturale en het dramatische.