de leden...
analyse op het ledenbestand van de vereniging
de Kunst van Brabant, 2021 09
Ad van Rosmalen maakte een eenvoudige analyse van het bestand van de Vereniging de Kunst van Brabant. De analyse wordt het uitgangspunt voor verder onderzoek door Kunstloc.

Variatiewaarde
Om steden onderling te vergelijken werd de maat -variatiewaarde- gebruikt om de profielen van de verschillende gebieden te vergelijken en in rangschikking te plaatsen. Niet verrassend kwam naar voren dat de steden met het sterkste profiel ("De lichtstad is een echte vormgeversstad.") de minste culturele variatie vertonen in beoefende disciplines.
De variatiewaarde is het quotiënt van het totaal in een regio voorkomende werkvormen (rt) minus het totaal van de zes belangrijkste werkvormen (zt), met het totaal in een regio voorkomende werkvormen; (rt-zt)/rt.

Hier worden alleen enkele grafische voorstellingen gegeven.
grafische voorstelling naar discipline
grafische voorstelling naar discipline

De indeling naar disciplines is gedaan in termen die men veelal voor de eigen activiteit gebruikt.

grafische voorstelling naar benadering
grafische voorstelling naar benadering

-Benadering- betekent hier de manier waarop het werk aan het publiek wordt aangeboden, door middel van -voorstelling- (theater, dans, interdisciplinair enzoverder...), -beeldend- (als object of time based arts bijvoorbeeld) of als -dienst- (organisatiebureau's en dergelijke).

grafische voorstelling naar productiewijze
grafische voorstelling naar productiewijze

Op welke wijze wordt het werk uitgevoerd... in een theatervoorstelling (vrijwel altijd een samenwerking), als kunstenaar (in een eigen studio bijvoorbeeld)... enzoverder.

grafische voorstelling naar organisatievorm
grafische voorstelling naar organisatievorm

Onder welke, al dan niet juridisch vastgelegde, organisatievorm wordt de activiteit uitgevoerd.WERK
 • tekst
  Naar kunst kijken en over kunst lezen, altijd is er taal. Om te kunnen spreken over de kunst, om erover te kunnen denken. Étoile du Nord schrijft voor en over kunstenaars, met organisaties en instellingen. Om het oeuvre te kennen, nu en voor toekomst. Om te weten wat moet gebeuren bij organisaties.
 • mentor
  Ieder talent verdient een mentor, om verder te komen, om in wisselwerking een betekenisvolle relatie aan te gaan. Étoile du Nord werkt met kunstenaars die zich karakteristiek willen positioneren in een relevant netwerk. Kunstenaars die kritisch willen argumenteren over hun werk. Kunstenaars reflecteren in de verschillende werkvormen die Étoile du Nord aanbiedt.
 • productie
  Beeldende kunst wordt gezien in tentoonstellingen, op internet en in andere publieke ruimten. Door die confrontatie is de kunst rijker aan betekenis. Étoile du Nord produceert publieke presentaties en heeft meer dan drie decennia ervaring. Solo's en museale groepsexposities, intieme tentoonstellingen in huiskamers en grootste beurzen in gashouders. Van plan tot realisatie, dat is het werk van Étoile du Nord.
 • bestuur
  Als het er is, wordt het vanzelfsprekend dat het er kwam. Maar elke expositie of manifestatie of publicatie is gemaakt, in samenwerkingen van instellingen en door betrokkenheid van mensen. Étoile du Nord is zich bewust van de noodzaak tot organisatie en draagt daaraan bij, zo nodig belangeloos. Altijd met gevoel voor resultaat.
 • vrije val
  Laat er kunst zijn en laat er taal zijn. Het werk van Étoile du Nord wordt gemotiveerd door de eigen artistieke praktijk. Het creëren van autonome beelden én het schrijven van vrije tekst is de beste uitgangspositie voor advies en organisatie. Étoile du Nord is verweven met het picturale en het dramatische.