beeldmerk: Berry van GerwenLilian Joosen en Ad van Rosmalen organiseren in 2024 een derde reeks exposities in Galerie Ecker met drie groepstentoonstellingen, aan de hand van min of meer heldere thema's, en een toegift waarin de kunstenaars uit eerdere tentoonstellingen allen nog een keer werk exposeren. Er zullen achttien gesprekken zijn, met achtereenvolgens achttien kunstenaars op achttien zondagen.
19 januari tot en met 3 maart Brabantse Narratieven
Marit Biemans, Jesse Fischer, Martha Meng Donglai, Remy Neumann, Jesica Skowroneck, Ema Vanakova
8 maart tot en met 21 april Abstracte Abstracten
Elsbeth Ciesluk, Arjan Janssen, Pjotr van Leeuwen, Britte Koolen, Bo Stokkermans, Jan Willem van Welzenis
26 april tot en met 9 juni Vormvermogen Werktitel
Iris Bouwmeester, Hemaseh Manawi Rad, Sanne Muiser, Ian Skirvin, Isamo Thissen, Cécile Verwaaijen
4 tot en met 30 juni Encore!
affiche: Lieve van LoonOp 9 september, 14.00 uur, is de opening van de ABSTRACTE-tentoonstelling Het Altijd Zijnde met werken van Matea Bakula (Utrecht), Paul Gees (Schoonaarde), Arjan Janssen (Breda), Pjotr van Leeuwen ('s-Hertogenbosch), Sasha Saari (Düsseldorf) en Jan Willem van Welzenis (Oranjestad Aruba). Ad van Rosmalen houdt een inleiding over het abstracte voorwerp... Overakkerstraat 194 Breda.
foto: Mischa KeijserOp 9 juli 2022 was de eerste uitvoering van Mencía en Hendrik, met tekst van Ad van Rosmalen en muziek van Frank van der Kooij. Enkele zangen zijn nu beschikbaar via SoundCloud met koppelingen vanaf de website van Étoile du Nord. Ook beschikbaar vanaf de website van Frank van der Kooij.
Een nieuwe samenwerking tussen hen komt in het derde deel tot stand, over Willem van Oranje en Helena van Marnix van Ourton.
Loes Verstappen maakte het logo. Zij ontwiep ook de website van Étoile du Nord. Voor logo en website gebruikte zij het lettertype Space Mono. Het logo is zo goed in elkaar gezet dat het een niet-ontwerp-als-ontwerp is.
Werk van Eelco Brand in de collectiepresentatie Razende stilstand 29-05-2022 tot en met 13 november 2023.Marjolein van de Ven (Stedelijk Museum Breda) en Ad van Rosmalen presenteerden op 8 december 2022 de eerste resultaten van de analyse die zij maakten voor de opstelling van een nieuw collectieplan voor verzameling van werken van hedendaagse beeldende kunst. De analyse, uitgaande van een breed opgezette database met gegevens van kunstenaars en hun werken, levert interessante inzichten over bijvoorbeeld de niet echt in balans zijnde genderkarakteristieken en een geringe cross cultural kwaliteit.
Voor de tentoonstelling "Razende Stilstand" in Stedelijk Museum Breda, gaf Esther van Rosmalen een werk van Colin Peters in bruikleen: "Het laatste uur van Sebastiaan Matte". Op 1 december kwam het werk terug na anderhalf jaar weg geweest te zijn. Peters maakte het werk in 2003 voor een tentoonstelling in het Kasteel van Breda, dat ooit eigendom was van Willem van Oranje. Sebastiaan Matte was de aanstichter van de Beeldenstorm in 1566; hij werd twee jaar later gedood voor de poorten van Antwerpen in een gevecht met de soldaten van Philips II.
Over Sebastiaan Matte en Willem van Oranje schreef Ad van Rosmalen een toneelstuk. Dit stuk wordt de basis voor een kort oratorium als vervolg op "Mencía & Hendrik".
Karina Beumer heeft in de maanden mei en juni van 2022 als ‘artist-in-residence’ gewerkt in de Vlaamse schuur van Landgoed De Moeren, een van de ateliers van het Van Gogh Gastatelier in Zundert. Esther van Rosmalen interviewde haar over haar relatie met Van Gogh. Beumer, op haar zestiende, leefde in de veronderstelling dat ze een reïncarnatie was van Vincent van Gogh. Het interview is gepubliceerd in De Vincent Show.
Esther en Ad van Rosmalen schonken een beeld van Theo Besemer aan de stad Breda. Op 2 november werd het geplaatst in het Boeimeerpark.
Besemer maakte het beeld, met als titel, "Das Vergnügen der Ehepares Ding-Dong", in 2000 voor een tentoonstelling in Heemstede bij ’t Oude Slot, het is een werk van formaat, onder hoge waterdruk gesneden uit massief staal bij Hoogovens in IJmuiden. Het beeld heeft eerder een paar jaar in Breda gestaan, aan de Kloosterlaan, waar het deel uitmaakte van de tentoonstelling “Grasboter” van Lokaal 01 en daarna steeds bij het oude fort van Crevecoeur in 's-Hertogenbosch waar Besemer woonde. Veel van het werk van Besemer uit die tijd handelde over het kader waarbinnen de voorstelling zich voordoet.
Jaarlijks organiseert het Mondriaan Fonds een internationale oriëntatiereis voor kunstenaars en curatoren. Voor de expeditie naar Spanje en Portugal is Esther van Rosmalen uitgekozen op mee te gaan in gezelschap van ook deelnemers uit België, Denemarken en Zwitserland. In verschillende steden, waaronder Barcelona, Porto en Valencia worden kunstenaars, instituten en onafhankelijke curatoren bezocht om zo nieuwe contacten te leggen en al langer bestaande banden te verstevigen. Dat laatste is zeker het geval voor Esther omdat zij eerder de projecten Brieven uit Spanje en Arte Vuelta organiseerde. Vanuit Nederland gaan onder andere Carlijn Diesfeldt en Sarah Roos Guiltan Nederlof mee, vanuit België Zeynep Kubat.
Op de Biënnale van Venetië maakte Esther van Rosmalen weer enkele Zelfportretten in Kunstwerk; zoals bij "Invitation of the Soft Machine and Her Angry Body Parts" van Jakob Lena Knebl en Ashley Hans Scheirl in het Oostenrijks paviljoen in de Girardini.
Naar kunst kijken en over kunst lezen, altijd is er taal. Om te kunnen spreken over de kunst, om erover te kunnen denken. Étoile du Nord schrijft voor en over kunstenaars, met organisaties en instellingen. Om het oeuvre te kennen, nu en voor toekomst. Om te weten wat moet gebeuren bij organisaties.
Ieder talent verdient een mentor, om verder te komen, om in wisselwerking een betekenisvolle relatie aan te gaan. Étoile du Nord werkt met kunstenaars die zich karakteristiek willen positioneren in een relevant netwerk. Kunstenaars die kritisch willen argumenteren over hun werk. Kunstenaars reflecteren in de verschillende werkvormen die Étoile du Nord aanbiedt.
Beeldende kunst wordt gezien in tentoonstellingen, op internet en in andere publieke ruimten. Door die confrontatie is de kunst rijker aan betekenis. Étoile du Nord produceert publieke presentaties en heeft meer dan drie decennia ervaring. Solo's en museale groepsexposities, intieme tentoonstellingen in huiskamers en grootste beurzen in gashouders. Van plan tot realisatie, dat is het werk van Étoile du Nord.
Als het er is, wordt het vanzelfsprekend dat het er kwam. Maar elke expositie of manifestatie of publicatie is gemaakt, in samenwerkingen van instellingen en door betrokkenheid van mensen. Étoile du Nord is zich bewust van de noodzaak tot organisatie en draagt daaraan bij, zo nodig belangeloos. Altijd met gevoel voor resultaat.
Laat er kunst zijn en laat er taal zijn. Het werk van Étoile du Nord wordt gemotiveerd door de eigen artistieke praktijk. Het creëren van autonome beelden én het schrijven van vrije tekst is de beste uitgangspositie voor advies en organisatie. Étoile du Nord is verweven met het picturale en het dramatische.